13-06-2022
De gezondheidszorg draait door. Al jaren is duidelijk dat er iets moet veranderen. Domeinoverstijgend werken kan een oplossing bieden. Wat is domeinoverstijgend werken? En hoe kunnen digitale oplossingen als e-Health hier een rol in spelen?
Betere zorg door betere samenwerkingen
De gezondheidszorg dient anders georganiseerd te worden, dat laat een aantal trends zien:
- De vraag naar zorg blijft groeien.
- Wachtlijsten zijn lang.
- Financiële middelen en personeel zijn schaars.
- Verwijzingen zijn te vaak inefficiënt.
- Schaalbare oplossingen zijn er nog te weinig.
Het antwoord op deze problemen? Wij geloven in meer en beter samenwerken binnen de zorgketen, waardoor de juiste zorg op de juiste plek geleverd kan worden; ook wel netwerkzorg genoemd.
Netwerkzorg: zet de zorgvrager centraal
Stel dat iemand met overspanningsklachten bij de bedrijfsarts komt. De bedrijfsarts denkt dat er meer aan de hand is en stelt voor om een afspraak bij de huisarts te maken. En via de POH-GGZ wordt deze persoon weer doorverwezen naar de GGZ. Mogelijk komt diegene niet direct bij de juiste GGZ-instelling terecht; nog een doorverwijzing. Of iemand wordt vanuit een wijkteam doorverwezen naar de huisarts, en uiteindelijk naar de GGZ. Iedere doorverwijzing gaat gepaard met een wachttijd en wanneer informatie niet goed wordt geregistreerd en overgedragen, moet de zorgvrager zijn verhaal steeds opnieuw vertellen. Kortom, er gaat veel kostbare tijd verloren.
Waar iemand zich ook bevindt in de zorgketen, bij netwerkzorg staat de zorgvrager centraal en zijn de verschillende domeinen daaromheen georganiseerd. De domeinen zijn met elkaar verbonden, waardoor onderlinge communicatie en dossieroverdracht soepel verloopt. Om dit te kunnen realiseren is het van groot belang dat al deze partijen met eenzelfde digitaal systeem werken. Zo’n digitale infrastructuur voegt ook waarde toe in het kader van het efficiënter en effectiever inrichten van de zorg. En zeg je “digitaal systeem”, dan zeg je “e-Health”.
De rol van e-Health binnen netwerkzorg
Eén digitaal systeem dus, van waaruit zorgprofessionals, zorgvragers en iemands sociale netwerk samen kunnen werken aan een behandeling; bestaat dat niet al? Jazeker! Therapieland heeft ook nog een ander label: Gezondeboel. Waar Therapieland curatief ingezet wordt door huisartsen, POH’s, GGZ-praktijken, GGZ-instellingen en ziekenhuizen, focust Gezondeboel zich op preventie en amplitie binnen het sociaal domein, het onderwijs en in de werksetting.
Met Therapieland en Gezondeboel samen bedienen we de gehele zorgketen: van burger naar cliënt, tot patiënt. Door de domeinen met elkaar te verbinden willen wij samen meer waarde creëren en zoveel mogelijk mensen helpen. Beide digitale systemen zijn volledig op elkaar afgestemd, waardoor iedereen binnen de zorgketen via dit systeem informatie kan uitwisselen.
De zorg ontschotten met domeinoverstijgend werken
Met domeinoverstijgend werken willen wij ontschotting en samenwerking tussen de zorgdomeinen stimuleren, om zo betere en snellere zorg te kunnen realiseren. De mogelijkheden en voordelen zijn eindeloos:
- De juiste zorg op het juiste moment, op één centrale plek, dit leidt tot efficiëntere doorverwijzingen en kortere wachtlijsten.
- Eigen regie: De zorgvrager heeft regie over zijn eigen dossier en kan het dossier delen met professionals. Ook heeft de zorgvrager altijd toegang tot het digitale systeem, waardoor hij altijd en overal aan zijn herstel kan werken.
- Overbruggingszorg: De wachtlijst wordt een actielijst doordat de zorgvrager zelfstandig alvast een e-Healthprogramma kan doorlopen.
- Beter samenwerken: Creëer groepen rondom een zorgvrager, kijk allemaal mee met de voortgang en wissel berichten en feedback uit in een veilige omgeving. Deel het digitale dossier met alle betrokken zorgprofessionals uit, ook als deze niet aangesloten zijn bij Therapieland.
- Betrek de sociale omgeving: Niet alleen zorgprofessionals kunnen actief betrokken zijn en blijven bij een behandeling, ook de sociale omgeving kan toegevoegd worden aan een zorggroep. Ook biedt Therapieland online programma’s aan die speciaal voor de sociale omgeving zijn ontwikkeld.
Van curatie tot preventie, met domeinoverstijgend werken creëren we samen meer waarde in de zorgketen en helpen we zoveel mogelijk mensen om mentaal veerkrachtig te worden en te blijven!
Aan de slag met domeinoverstijgend werken? Neem contact met ons op via info@staging-hello.therapieland.nl en we denken graag met je mee over hoe je dit zou kunnen inrichten!